5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (4 Stemmen)

koperdiefstal spoorDoor de inzet van special interventieteams is de diefstal van koper langs het spoor in 2012 flink gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat heeft spoorbeheerder prorail in haar jaarverslag bekend gemaakt.

Speciaal getrainde interventieteams, bestaande uit boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), liggen voornamelijk ’s nachts op de uitkijk op plekken waar mogelijk koper gestolen kan worden. De boa’s zijn getraind en bevoegd om koperdieven aan te houden en in te rekenen.

In de gebieden waar de teams worden ingezet is veel resultaat geboekt. Sinds 2012 is op de plekken waar de teams worden ingezet ruim 40 procent minder koper gestolen. In totaal is het aantal koperdiefstallen in een jaar tijd met ruim 200 teruggebracht. In 2011 lag het aantal diefstallen nog op 515. In 2012 is dat aantal gedaald naar 366. Ook het aantal uren vertraging op het spoor door koperdiefstal is van 297 uur in 2011 gedaald naar 247 uur in 2012.

Naast de interventieteams heeft prorail ook andere maatregelen genomen. Door het toepassen van dna-spray, waardoor te herleiden is van welk stuk spoor het koper gestolen is, en door het vervangen van koper door aluminium. Ook zijn op sommige stukken hekwerken geplaatst.

Deze website maakt gebruik van cookies bekijk ons cookiebeleid