Actuele Oud Koper Prijzen van Nederland

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 Stemmen)

bouwafval

 

Bouwafval is voor velen niets meer dan een hinderlijke bijzaak bij renovaties en bouwprojecten. Wat velen echter niet weten, is dat je juist geld kunt verdienen aan datgene wat anderen als rommel beschouwen. In dit artikel ontdek je hoe je op een duurzame manier geld kunt verdienen met bouwafval, met een speciale focus op het inleveren van oud ijzer en koper.

 

Waarom geld verdienen met bouwafval?

Voordat we dieper ingaan op de specifieke methoden, is het belangrijk om te begrijpen waarom het verdienen aan bouwafval de moeite waard is. Ten eerste draagt het bij aan duurzaamheid en recycling, wat goed is voor het milieu. Daarnaast kan het ook een mooie extra bron van inkomsten zijn, vooral voor mensen die betrokken zijn bij bouwprojecten.

 

Inleveren van oud ijzer

Oud ijzer is vaak overvloedig aanwezig op bouwplaatsen, en het kan een waardevolle bron van inkomsten zijn. Veel mensen realiseren zich niet dat oud ijzer gerecycled kan worden en dat je

daar geld voor kunt krijgen. Denk aan oude leidingen, balken, spijkers, en andere metalen onderdelen die vaak bij sloopwerkzaamheden vrijkomen.

Een handige tip is om een aparte puincontainer op de bouwplaats te plaatsen waar werknemers specifiek oud ijzer kunnen deponeren. Op deze manier maximaliseer je de opbrengst en maak je het voor iedereen gemakkelijk om bij te dragen aan het recyclen van oud ijzer.

 

Koper

Net als oud ijzer is koper een waardevol metaal dat vaak over het hoofd wordt gezien. Koper wordt veel gebruikt in elektrische bedrading, leidingen en andere bouwmaterialen. Het inleveren van koper kan een aanzienlijke bron van inkomsten zijn, gezien de hoge marktprijs van dit metaal.

Zorg ervoor dat je bij het verzamelen van koperafval de juiste veiligheidsmaatregelen in acht neemt, aangezien sommige oude bouwmaterialen mogelijk gevaarlijke stoffen bevatten. Informeer jezelf ook over de lokale regelgeving met betrekking tot het inleveren van koper, aangezien sommige gebieden specifieke richtlijnen hebben.

 

Praktische tips voor optimaal rendement

Om het meeste uit het verdienen aan bouwafval te halen, volgen hier enkele praktische tips:

 

 • Scheid materialen op de bouwplaats: Moedig werknemers aan om bouwafval te scheiden op de plaats van herkomst. Zorg voor een aparte container per afvalstroom. Zo is bijvoorbeeld een grofvuil container huren voor op de bouwplaats een slimme keuze. Dit vereenvoudigt het recyclingsproces en vergroot de opbrengst.
 • Werk samen met recyclebedrijven: Zoek lokale recyclebedrijven die gespecialiseerd zijn in oud ijzer en koper. Onderhandel over prijzen en werk samen voor een win-winsituatie.
 • Bewustzijn creëren op de bouwplaats: Informeer werknemers over de waarde van oud ijzer en koper, zodat ze gemotiveerd zijn om bij te dragen aan het recyclen van materialen.

 

Begin met verdienen aan bouwafval

Geld verdienen met bouwafval is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan een duurzamere bouwsector. Door bewust om te gaan met oud ijzer en koper kun je niet alleen je portemonnee spekken, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. Zet deze tips in de praktijk en ontdek hoe bouwafval een waardevolle bron van inkomsten kan worden.

 

2.28125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (16 Stemmen)

De kopeprijs heeft sinds 2011 niet meer zo laag gestaan. Op het moment van schrijven staat de actuele kopeprijs op $ 6.414,00 per metrieke ton koper. In 2011 was de laagst genoteerde prijs $ 6.735,00

De dalende koperprijs is te danken aan de teleurstellende economische berichtgeveing uit China. De groeivertraging is China is niet de enige factor die de koers van koper naar beneden stuwt. Ook de politieke spanningen op de Krim, stijgende werkloosheid in Zuid-Korea en de dalende inflatie in Japan deden de prijs voor koper ook geen goed.

Dalende koperprijs

3.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (9 Stemmen)

Een video op Youtube legt uit hoe je gemakkelijk koper kan verwijderen uit de stator (stilstaande deel van een elektromotor). Er bestaan veel verschillende elektromotoren. Niet elke elektromotor heeft een stator met windingen van koperdraad. Sommigen zijn alleen van metaal.

Het koper strippen van elektromotoren loont, want de oud koper prijs staat op moment van schrijven (19 januari 2014) op € 4,85!

 

2.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (9 Stemmen)

Vandaag een kleine wiki over waar koper precies vandaan komt. Er zijn een aantal landen die een belangrijke rol spelen bij het aanbod naar het rode metaal, koper. De top 5 van landen waar koper gedolven word:

 1. Chili - 5.600.000 ton
 2. China - 1.600.000 ton
 3. Peru - 1.300.000 ton
 4. United States - 1.200.000 ton
 5. Australie - 900.000 ton
 6. Rest v/d wereld - 6.300.000 ton

Daarnaast wordt ook oud koper (schroot of scrap) gebruikt bij het maken van "nieuw"koper:

 • Direct van oud koper naar nieuw koper 4.300.000 ton
 • Oud koper samen met gedelfd koper 3.600.000 ton


Hieronder zie je de getallen in een grafisch overzicht

oud en nieuw koper in de wereld

 

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (3 Stemmen)

Een veel gezochte term op internet is "koperprijs per kilo". De eenheid kilo is onderdeel van het metrich stelsel. In heel Europa hanteren we het metrische stelsel. Een kleine opmerking: In Groot Britanië wordt soms ook nog de imperial yard gebruikt, maar is verbodem om in exportproducten te gebruiken. Wereldwijd gezien gebruiken alle landen op Liberia, Myanmar en de Verenigde Staten na het Metrische stelsel. Doordat Amerika niet meegaat met het metrische stelsel hanteren de beurzen in New York nog steeds pounds (lb) en Ounces (oz) als gewichtsaanduiding voor grondstoffen zoals hoeveelheden koper. De koperprijs per kilo gaat in de non-metrische landen dus niet op. De prijs van 1 kilo koper zal je op de beurs in Amerika niet terug vinden. Je zal de koperprijs dus terug moeten berekenen. 1 kilogram = 2.20462262 pounds en  1 pound = 0.45359237 kilograms.

Op moment van schrijven staat de beursprijs van koper op 5,53 euro per kilo. Dat is in lb grofweg 5,53/2.204 = € 2,50. Dan zijn we er nog niet, want de euro hebben we alleen in Europa. Je zal de Euro's ook nog om moeten zetten naar Dollars. Zo zie je maar dat koperprijs per kilo in Europa goed op gaat, maar er zijn nog steeds landen in de wereld die "eigenwijs" het imperiale stelsel hebben waarbij omrekenen noodzakelijk is.

Een kaart van de wereld waar metrische en imperiale stelsel wordt gebruikt:
eenheden

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (3 Stemmen)

De koperprijs, ook wel dé barometer van de wereldeconomie, daalt fors en de S&P500 stijgt. Normaal  achtervolgt de grafiek van de S&P 500 die van de koperprijs, maar de laatste drie maanden lijken ze elkaars tegenpool te zijn. De koperprijs is neergaand en de S&P500 is opwaarts.

 sp500 koper beurs

Vorige maand deden analisten van Goldman Sachs nog de volgende uitspraak:

"Analisten verwachten over een periode van ongeveer zes maanden een stijging naar 9000 dollar per ton koper tegen 8200 dollar op dit moment."

Nu blijkt het omgekeerde waar te zijn. De prijs is fors dalende. Het gaat dus nog steeds slecht met de huizenmarkt. Uit de onderstaande grafiek, het wereldwijde aanbod van koper, blijkt ook dat de vraag naar koper nog steeds uitblijft. De warehouses hebben een record aan voorraad.

 wereldwijd aanbod koper

Naast koper was daar plotseling een ongekend verkoop in diverse andere grondstoffen. De olieprijs en de goudprijs daalden met vele procenten. Aan de verkoopgolf lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Een duidelijke indicatie van vertragende wereldwijde economische groei. Normaal zijn fors lagere grondstofkoersen toch een overduidelijk signaal voor beleggers om even een pas op de plaats te maken.

Wij zijn geen economische analisten die dieper in deze materie kunnen spitten, maar het lijkt erop dat de koperprijs de komende tijd nog fors zal dalen. We weten dat de beursprijs gekoppeld is aan de schrootprijs van koper en dat ook die prijs verder zal zakken.

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (4 Stemmen)

koperdiefstal spoorDoor de inzet van special interventieteams is de diefstal van koper langs het spoor in 2012 flink gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat heeft spoorbeheerder prorail in haar jaarverslag bekend gemaakt.

Speciaal getrainde interventieteams, bestaande uit boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), liggen voornamelijk ’s nachts op de uitkijk op plekken waar mogelijk koper gestolen kan worden. De boa’s zijn getraind en bevoegd om koperdieven aan te houden en in te rekenen.

In de gebieden waar de teams worden ingezet is veel resultaat geboekt. Sinds 2012 is op de plekken waar de teams worden ingezet ruim 40 procent minder koper gestolen. In totaal is het aantal koperdiefstallen in een jaar tijd met ruim 200 teruggebracht. In 2011 lag het aantal diefstallen nog op 515. In 2012 is dat aantal gedaald naar 366. Ook het aantal uren vertraging op het spoor door koperdiefstal is van 297 uur in 2011 gedaald naar 247 uur in 2012.

Naast de interventieteams heeft prorail ook andere maatregelen genomen. Door het toepassen van dna-spray, waardoor te herleiden is van welk stuk spoor het koper gestolen is, en door het vervangen van koper door aluminium. Ook zijn op sommige stukken hekwerken geplaatst.

Deze website maakt gebruik van cookies bekijk ons cookiebeleid